"Elika zaitez, gizon, zentzuki, hitz bakar baten, ezagutu zeure burua.
Liebig-ekin ikas jateko dagokizuna neurtzen.
Bero sortzaileak dira gantza, azukrea eta almidoia,
Odol sortzaileak orokorrean substantzia proteikoak dira.
Lehenengokoak, aditzen dugun bezala, karbono,
hidrogenoz eta oxigenoz eratzen dira.

Azkenengokoak, askotarikoak, nitrogenodunak dira guztiak.
Eta horrela jan eta bizi, zure ehunak berriztatuz,
Eta pentsa kasu guztietan ¿Nola era ditzaket zelula berriak?"


16.1.10

Barazki eta frutak

Guztiok dakigu barazkiak eta frutak ezinbestekoak direla dieta osasuntsu batean, baina ba al dakigu zenbatetan hartu behar ditugun? Hurrengo bideoan era errazean azaltzen digute, gazteleraz, egunero 5 barazki edota fruta zati edo puska hartu behar direla:



Gogoratu barazkiak gordinik edo egozita jan daitezkeela. Sukaldatzean nutrienteen galera gertatzen da oxidazioagatik (airearekiko kontaktuaren ondorioz), tenperatura altuagatik, egozketa aldi luzeengatik eta egozketa likidoarekiko disoluzioagatik. Bitaminen desagerpena sahiesteko hurrengoko pausuak jarraitu behar dira:
1. Ahal den guztietan labean eta azalarekin sukaldatu.

2. Egosita prestatzen badira zuritu gabe egin.

3. Zatitzekotan, ahalik eta zati handienetan egin urarekiko ukitze azalera ahalik eta gehien murrizteko.

4. Egosteko erabilitako ur kantitatea ahalik eta txikiena izan behar da eta ontzia estalita egon behar da.

5. Egoste likidoa sopa eta pureetarako erabiliz disolbatutako sustantziak aprobetza daitezke.

6. Egoste denbora zenbat eta laburrena izatea da egokiena.

7. Birberotzeak saihestu nutriente galerak ekiditeko.

8. Ahal denean limoi zuku tanta batzuk edo ozpin apur bat gehitu bitaminak babesteko.

9. Egostean bikarbonatorik ez erabili, honek kolore berdea indartzen du, baina bitaminen suntsitzea areagotzen du.

No hay comentarios:

Publicar un comentario